Drickheroin

Jag, mormor, moster Lena, kusinerna Sally och Alice, mamma och Olof var ute och gick vid vattnet, vid en jättestor och bred brygga. Vi gick på någon promenad av något slag, men precis innan jag hade anslutit med gänget hade jag promenerat själv och hittat en limflaska (tror jag det var) som innehöll drickheroin. Det var en helt genomskinlig vätska som luktade sprit fast starkare liksom. Jag bestämde mig genast för att lämna in denna flaskan till polisen och hoppades på att jag skulle få en slant för att jag skulle vara så duktig.

När jag hade träffat alla släktingar började jag gå med dem istället för ensam. Jag studerade mitt drickheroin noga och berättade för Lena och mormor om mitt fynd och att jag skulle lämna det till polisen och av någon anledning hällde jag samtidigt upp allt heroin i ett vinglas. Oturligt nog hade inte mormor hört vad jag berättat och helt plötsligt räckte hon sig efter vinglaset med drickheroinet och säger "jag är minsannn lite törstig", sedan svepte hon glaset. Efteråt sa hon "men detta smakar ju inte som vatten!". Jag blev jätterädd och ropade "Kräks, mormor, du måste kräkas!" och mormor gick ner mot bryggkanten till en sån där stege som leder ner till vattnet. Hon klättrade ner och vi andra väntade på henne.

Efter en lång tids väntan förstår vi att mormor inte skulle komma upp. Jag började gråta och sa till de andra att hon antagligen var död eftersom hon fått i sig så myckete heroin att hon nog hade ramlat ner från stegen och drunknat. Konstigt nog höll alla med mig och blev ledsna, men ingen brydde sig om att kolla upp saken närmare utan vi gick hem för dagen.

Nästa dag begick samma grupp människor sig till bryggan igen. Nu fick vi för oss att vi nog skulle kontrollera det där med mormor ändå, så vi klättrade ner för stegen till vattnet och upptäckte då att det fanns ett stort rum under bryggan. I detta rum låg mormor och sov i en säng (rummet var helt tomt förutom en säng). Vi hoppade ner, väckte mormor och såg till att  hon levde. Det gjorde hon och det första hon sa var "har du mer av det där konstiga vattnet?". Jag förklarade att nej, det hon hade druckit var drickheroin och att vi trott att hon inte överlevt. Då säger mormor eftertänksamt "sånt trodde jag då aldrig att jag skulle syssla med!"

Detta drömde jag inatt. Nu låter det lustigt, men vilken ångest jag kände när jag vaknade.. Hu!


FJORTIS

Nåt som jag ständigt tar upp, på ett eller annat sätt men oftast i samband med att jag ser en bild på mig själv från 5-6 år sedan, är hur omåttligt märklig smak jag hade för hur jag stylade mig själv. Jag har genom åren haft 3 mycket svaga punkter, en ofrivillig men två frivilliga (dvs en som bara var som den var och två som jag skapade). Den ofrivilliga punkten handlar om min virvel/koslick. Jag har en enorm virvel som, om jag inte gör något åt den efter jag tvättat håret, lägger sig preciiis som den vill. Och det är inte vackert. De två frivilliga områden har handlat om ögonsminkning och ögonbryn. Främst ögonbryn har återkommande varit väldigt viktiga för mig periodvis och komplex hade jag väl ständigt i ungefär 3 år. Först hade jag alldeles normala och ganska oansenliga ögonbryn. De ser ju oftast bra ut på barn och man tänker inte så mycket på de små håransamlingarna ovanför ögonen. De bara är.

Efter ett tag börjar man tänka på dem. Jag kommer ihåg att mamma pratade om att hon hade ärvt sina ögonbryn av morfar och att jag antagligen också skulle göra det (mörka som sprider sig över ett stort område). Jag blev livrädd. inte för att morfar hade fula ögonbryn på något sätt, de passade mycket bra på honom. Jag var däremot inte lika övertygad om att de skulle passa på mig. Jag var kanske 11 år eller så när jag faktiskt klippte dem för att de inte skulle bli stora. Som man kanske kunde förvänta sig hade detta precis motsatt effekt och de grodde något så otroligt på två år att när jag var 13 kunde se en bild på morfar och tro att jag speglade mig. Det var fruktansvärt. Tyvärr har jag ingen bild så att ni kan få ta del av eländet, jag har grundligt raderat alla bilder på mig från den tiden. 

Jag bestämde mig efter kanske 1 år med dessa vildvuxna hårmattor att göra något åt det och lät en kompis noppa ögonbrynen. Under denna tid var det mycket populärt att ha så smala ögonbryn som möjligt och kompisen anammade givetvis denna trend. Här har jag faktiskt en exempelbild:

Ja, er tanke är väl samma som min. Det var inte snyggt helt enkelt, och det tog sin lilla tid innan de kom tillbaka...
(Här är också det som min lillebror mobbar mig för framträdande, min sneda näsa. Det bryr jag mig dock mindre om  :))

Nu till mina andra fjortissvagheter (de som härjade när jag var typ 14 år) min virvel och min ögonsminkning. Jag har flera utmärkta bilder från denna tid där det syns att jag trodde hur man liksom blev 100 steg snyggare ju mer kajal man smetade på runt ögonen. Kombinationen med virveln är liksom lite hemsk:



Här ser man dock inte ögonen så bra så jag tar en bild till:



SÅ! Nu har jag lagt upp ungefär de hemskaste bilderna på mig (där jag inte gör mig till utan verkligen ser ut som jag gjorde) till skillnad från de flesta som bloggar som brukar välja de snyggaste. Jag får väl också göra det framöver, men medan läsarantalet är typ 5 pers kan jag lika gärna köra hårt på fullinjen!
Nu ska jag gå och fixa ögonbrynen, hihi!


ARG

JAG BLIR SÅ TRÖTT!! Nu har USA bombat Syrien, en liten jäkla oskyldig by i södra Syrien nära gränsstaden Al Bukamal. Jag var ju där för två veckor sedan, en halvmil därifrån. Jag har sett byarna, alla barn som springer på gatorna och leker, åsnorna med kvinnor på ryggarna och de glada affärsägarna som pressar granatäpplejuice. Nu har de bombat 8 pers. "Där finns terrorister men ööh oj vi missade dem och träffade några barn.." Asså människorna där har inget värde! Inget alls.. När ska de maktgalna jävlarna fatta att där lever människor som är precis som dem?


Korrektur: De bombade inte, de hade ett helikopteranfall och skjöt ner folk istället..


Framtidsvisioner för närvarande

Det största delen av den sista delen av mitt liv har bestått i att försöka komma på vad jag vill göra med fortsättningen. Jag har kommit på att det är en hur lätt uppgift som helst som vi alla, nästan utan undantag, gärna komplicerar å det grövsta. Antingen låter vi oss påverkas av auktoriteters ganska fjantiga inställning i skolorna där liberalism har fått en ganska negativ klang i och med att det numera är eleverna som bossar med lärarna när det borde vara tvärtom (Jag inser givetvis att elevdemokrati etc. har vissa fördelar, typ främjandet av viktiga individers åsikter och ideer om förbättringar, att lära elever tänka själva och såklart lära alla tjusningen med demokrati. Vad man inte förstår, däremot, är att elevdemokrati inte innebär att man på nåt sätt ska kunna få ändra betygssystem, kursplaner eller vilka lärare som ska få sparkas eller stanna.) och blir därmed slappa och ignoranta inför pluggandet och skolan i allmänhet (det är tydligen okej att skolka, anmäl bara, barn, så ni kan få pengarna ändå och behåll gärna mössorna på, om det inte är slöjor såklart, huu).

Om man nu lyckas stanna relativt opåverkad och fortfarande bryr sig om sin skolgång så får man problem efter gymnasiet. Whattehell ska jag göra nu, liksom. Möjligheterna blir överväldigande och vi drivs av ett storhetsvansinne när vi tänker på att vi kan bli precis vad som helst. Vi kan få pilla i människors hjärnor, flytta satelliter eller bara bli riktigt, riktigt rika och just på grund av att vi har alla dessa valmöjligheter så känns det lite som ett misslyckande om man ska satsa på ett helt vanligt yrke. Medan alla dessa tankegångar ockuperar merparten av vår tillvaro ska vi dessutom gärna göra något riktigt spektakulärt innan vi sätter igång med rymdforskarutbildningen eller vad vi nu vill göra. Vi ska helst jobba ihop en riktigt galen summa pengar, ofta på ett superoglammoröst jobb som vi kan klaga riktigt mycket på under tiden det pågår, så att vi kan resa till världens ände och känna på livet där.

Jag har haft ett antal mål och livsvisioner sedan den dagen jag sprang ner för Polhems trappor sjungandes på den där jävla studentsången. Första tanken var BORT JAG VILL BOORT, ungefär, och mina tankar riktades mot isbergens förtrollade värld. Jag var så övertygad om att ensamhet och isolering var mitt  kall och att jag skulle dyka runt och ta prover på ishavets botten. Mina drömmar blev med tiden mindre och mindre dramatiska och efter att ha gått igenom diverse arktiska yrken såsom arktisk geolog, arktisk naturresurskonsult mm. så lämnade jag tankarna om att studera vid Tromsö univesitet i Norge (även om tanken fortfarande är lockande på många sätt). Jag kom på att jag kanske inte alls behöver läsa vidare, jag hade nöjt mig med att få befinna mig på naturnära idylliska platser. Taxiförare i Kanadas berg, pannkakshus eller våffelstuga på Svalbard eller varför inte en enormt lång pilgrimsvandring genom typ alla världens länder.
Senare (nu) har jag insett att alla dessa drömmar inte har ett skit att göra med vad jag vill utbilda mig till eller arbeta med. Jag vill helt enkelt bara bort! Så från och med i sommar ska jag resa nånstans långt bort och volontärarbeta på obestämd tid. Det är jag fullt övertygad om (även om det gör lite ont i hjärtat när jag tänker på att det nog blir en omöjlighet att organisera en volontärresa till nordpolen...) Jag siktar också på att söka in på veterinärutbildningen i Köpenhamn, men inte förrän jag levt ut alla dessa hopplösa eremit slash sociala resdrömmar. Jag vill nog syssla med djur, tror jag iallafall, vi får se!
Nästa termin blir det Kemi B på komvux då inbillska jag förmodade att jag aldrig skulle behöva den kursen men nu gör det. Parallellt med det blir det nybörjararabiska på distans! WIIIEEEEE!
Hmm.. Såhär långt har jag alltså kommit på ett halvår. Näe, egentligen på en månad, då de första 5 månaderna bestod av det jag tidigare beskrivit, isberg och våfflor och allt vad det hette.. Hopplöst.

Pappa propagerar

Detta är vad jag lyssnat till de senaste 14 minuterna:


(Jag tittar på Cops)
Pappa: Tittar du på det där eller?
K (jag): Ja?
P: näe, det är inget roligt tycker jag. Fruktansvärt sätt att utnyttja svaga människor för att tjäna pengar förmodligen och det är liksom bara skrik och bråk och knark hit och dit. Fruktansvärt bara!
K: men jag väntar egentligen bara på bonde söker fru som börjar om 7 minuter..
P: Nej men Katja bonde söker fru?? Du får inte mig att frivilligt sätta på kanal 4 under det programmets sändningstid. Ett vansinnigt dåligt program är vad du är, bara programidén är så korrupt. Och vad var det där andra jag hörde om.. mamma är ensam eller nej ensam mamma söker.. HAHAH (verkligen ett galet skratt) tycker du om sånna program?
K: Hur mycket har du sett av bonde söker fru?
P: Jag har sett frekvenser och alla var lika oseriösa och meningslösa. Ett sånt program skulle ju aldrig få sändas i public service-TV. Det finns inte en chans! Det är bovar och offer och jag kan inte för mitt liv förstå att det verkligen finns en marknad för denna sortens program i Sverige. Man har ju fattat att skit som Robinson och andra dokussåpeprogram som big brother och liknande inte funkar, det funkade ett tag men nu är människor trötta på det helt enkelt och det får inte längre nån plats i TV. En himla tur! Och ett annat sånt program är idol, men det håller sig preciiis inom gränsen ändå.
(Jag lämnar vardagsrummet, TV:n och pappa och går in på mitt rum. Pappa kommer efter)
P: Hahahah, det finns så mycket skit och så många som ska frossa i andras elände. Jag skulle aldrig titta på bonde söker fru frivilligt. Intresserar mig inte!
K: Men pappa släpp det!
P: Varför skulle jag bry mig om deras liv? Varför skulle jag vilja veta vad som händer i totala främmande människors kärleksliv? Det är ju en sjuk tanke!
K: Men å andra sidan är det väl bättre att intressera sig för verkliga människors verkliga liv än att intressera sig för overkliga människors liv och livsöden i spelfilmer?
P: Nämen, nä, vaddå, vad menar du, i filmer avspeglas ju verkliga liv och händelser och ...
K: Men de är fortfarande inte verkliga
P: ...det är konst är vad det är, man gör konst helt enkelt.
K: *tyst*
P: Men gå du och se ditt lilla program nu. Du får om du vill. Du får se det. Spring till bonnarna nu. Nähä? Jag blev lite sugen faktiskt, nu ska vi se vem som får vem.
(Pappa sätter sig framför TV:n. Han är märkligare än vanligt.)

Länguitsch, komunikachön änd thååt

Detta (ovanstående) heter min nya kurs som började idag om man ska tro föreläsaren. Den verkar faktiskt ganska rolig och det är väldigt mycket folk på föreläsningarna. Eller ja, föreläsningen, eftersom jag bara haft en. Faktum är att det var exakt antal till att fylla upp salen, lika många språknördar som stolar. Kursen hålls på engelska, vilket är ganska roligt eftersom det är typ 40 pers men bara 2 som inte förstår svenska, så alla svenskar sitter där och knagglar med sina påfallande svengelskt präglade försök till amerikanska eller brittiska dialekter och jag undrar om de internationella förstår det mycket bättre än de hade förstått svenska..
Nej jag skojar, alla är mycket bra på engelska. Nästan så bra att jag drar mig för att prata. Jag fick lite halvpanik när det var dags för en presentationsrunda. (Varför ska man egentligen ha presentationsrundor när man läser en liten 7,5-poängskurs på universitetet? Det är ju inte så att man på nått sätt kommer kunna/vilja/behöva lära sig namnen på 40 okända människor på den korta tiden och även om man hade det så kommer man inte ens med en oerhörd koncentration komma ihåg mer än 10% av namnen från en presentationsrunda! Och dessutom, det man mer berättar på sin presentationsrunda på universitetet är redan givet. "Jag läser just nu en 7,5-poängskurs inom ramen för lingvistik" - ja, jag vet?!?) 

För att återkomma till huvudlinjen (som fonetikerföreläsaren alltid säger) så började jag slipa på vad jag skulle säga för att presentera mig redan när första personen i andra änden av salen började prata, för att inte låta som alla andra. Men jag kom på att det var en ganska omöjlig uppgift, då alla andra berättade vad de utbildade sig till och vilken kurs de läste. Den enda punkten jag skilde mig på var att jag inte riktigt utbildar mig till nånting.. Så sa att jag var intresserad av språk. Det var alla andra också.


Helgens strapatser

Högskoleprovet... Det kära högskoleprovet. Det kära, kära högskoleprovet. Det är väl ungefär nu som alla förstår att jag inte alls tycker att högskoleprovet var särskilt kärt, avslöjat av de många upprepningarna. Nä, det gick faktiskt inte så bra denna termin. Det började gå fel redan innan provet började. Jag kom till Polhem, såg på min kallelse att jag skulle skriva provet i sal 3117 och sitta på plats 70. Konstigt, kommer jag ihåg att jag tänkte, eftersom det var samma sal och ungefär samma plats som förra året. Hursomhelst, när dörrarna öppnade 0830 smet jag in i den sal som examinerade polhemare helst vill glömma, sal 3117 också känd som 310!
Hursomhelst.. Jag gick fram till plats 70 på vilken det står Markus nånting och även sitter en snubbe (förmodligen Markus då..). Jag fattade ingenting och tog upp kallelsen. Den var daterad i april 2008. Jag hade tagit förra årets kallelse! DARN. Gick till provvakten och sa att jag inte hade kallelsen med mig utan att jag hade råkat ta förra terminens. "Det är lugnt" sa han "vi har papper på dig! Sålänge du vet var du ska vara alltså." Det visste jag ju inte, nähä, gå till personalrummet. Jag sprang till personalrummet där en kvinna står med en jättepärm och snackar med en kille. "Men du ska vara i aulan på Katedralskolan" hör jag henne säga till denne man, hos vilken paniken stegrar och han nästan dyker ut ur personalrummet för att ta sig till Katte på kortast möjliga tid. Då var det min tur. Låt det vara Polhem. "Jaha, då ska vi se, ja, sal 3101." Yeeeees, SKÖNT.
Detta var strapatsen för helgen. Ja, det var verkligen det allra mest händelserika på 48 timmar. Weei..

Annars har denna helgens sysselsättningar endast och utan undantag bestått av plugg. Och lite filosofier kring en stackars sate vid namn Kalle Kamel. Nu drar jag till tentan.


Stackars kalle

Hade Kalle Kamel av någon anledning befunnit sig här i närheten av var jag sitter så att han också skulle kunna se ut över en grådisig vägkorsning, hörnet av Ica Brunnshallen och den stora gräsplätten i Brunnsparken som är täckt av ett tjockt och blött lager rödbruna löv vilka så tydligt bara lider och inväntar sin förruttnelseprocess, så hade jag inte behövt säga "Spring, Kalle Kamel". För redan innan jag ens skulle ha lyckats formulera tankegångarna kring Kalles så uppenbart felaktiga biotop hade Kalle Kamel sprungit. Han hade, så elegant som en kamel någonsin kan, vinklat sina knotiga kamelben i stora och dramatiska kamelkliv, tagit spjärn emot den gråa asfalten på Yngve Östbergs väg och ställt siktet bort från detta släpande och betungande regnväder för att komma tillbaka till lugnet i den öppna och varma öknen.

Stackars Kalle hade inte trivts här. Kameler gör för det allra mesta inte det. Och även om Kalle hade varit beundransvärt impulsiv och gett sig av när han insett att detta inte var hans riktiga element så hade hans plötsliga, intensiva och lite ovana framhoppande säkert orsakat allvarliga whiplashskador på pucklarna. Det går nämligen inte ofta som det ska för kameler och till resultat av detta förbises ofta deras intelligens och idérikedom. Men jag känner till hemligheterna bakom Kalle Kamel! Och jag imponeras av viljan och styrkan hos det hänghalsade djuret, att han förstår var han hör hemma och vågar ta sig dit, trots eventuella svårigheter, som den turkiska gränsövergången, längs vägen.


Mys hos mormor

Jag har flytt fältet. Lämnat Lund. Skippat studentstan. Dissat dramat. (och allehanda fler uttryck). Jag åkte helt enkelt till mormor i Simrishamn för att lyckas få lite pluggro. Jag menar, det är ju lugnt och skönt i hennes lägenhet och man har ju inte så mycket annat att göra än att plugga. Trodde jag. Ack så fel jag hade. Jag tog ju med mig min dator, vilket nog var det värsta sättet att lura mig själv på. Nu var jag ju bara tvungen att 1) titta på alla bilder från Syrien för 15e gången 2) titta på bilder från det gångna året 3) kolla ungefär alla internetsidor jag nånsin varit inne på

Jag tror mitt beteende är tvångsmässigt. Men även om jag inte hade tagit med datorn finns en liten möjlighet att mormors utrop hade stört pluggandet något. Ja, hon ropar. Det är väldigt gulligt egentligen. Hon sitter här i samma rum, tittar på TV, på Paolo Robertos kockprogram och kommenterar ungefär allt han gör. Det naturliga vore ju att hon småpratar med mig, men jag svarar aldrig och hon fortsätter ändå, vilket får mig att tro att hon hade sagt precis samma saker och gjort likadant även om jag inte hade varit här.
Kommentarer den senaste minuten:
1) OJ bönor?
2) Italien, han lagar mat i Italien precis som han där...*tyst*
3) aah! så fantastiskt!
4) näääämen
5) är det för högt, Katja?

BTW skrev jag högskoleprovet idag. Jag lade 8 timmar av min dyrbara pluggtid på ett prov som, med bra resultat, skulle kunna avgöra min framtid. Mitt resultat? En tredjedels fel. EN TREDJEDEL!! Jag skrev alltså mycket sämre än förra gången, vilket väl inte kan ses som dagens höjdpunkt direkt. Det enda jag kan göra är att hoppas att resten av Sveriges högskoleprovsskrivande befolkning antingen glömde sitt prestationsframbringande morgonkaffe och därför inte kunde tänka ordentligt eller att det blir nån otrolig mix-up med papprena att typ alla försvinner som har bättre resultat än jag. För då får jag 2.0 med gott (?) samvete...

Katja - lingvisten

Som alla mina hängivna 20000 läsare vet så läser jag just nu lingvistik på universitetet. Detta gör jag för att jag är en väldigt språkintresserad person som suktar efter att få lära mig morfemanalysera alla världens språk.

-Men hur kommer det sig då att jag nu i två dagars tid har skjutit upp mitt pluggande timme för timme tills det blev 48 helt oproduktiva sådana?

Jag tog mig faktiskt i kragen vid ett tillfälle igår. Jag gick förbi stadsbiblioteket och lånade en bok. Minuspoäng: den tillhör kurslitteraturen och jag borde skaffat den vid kursens början..
Idag tog jag mig också i kragen för några timmar sedan och öppnade den lånade boken. Detta var dock en fruktansvärd upplevelse. Jag har tenta på måndag och borde kunna boken utan och innan, men titeln som mötte mig var "Talakter och syntaktisk komplexitet" och... JAG HAR ALDRIG I MITT LIV HÖRT DESSA UTTRYCK FÖRR! Ett helt kapitel handlar om detta, alltså? GAAH!
Minuspoäng 2: (förutom det helt uppenbara att jag inte visste vad talaktblabla var för något) JAG SITTER OCH SKRIVER PÅ MIN ALLDELES HELT JÄTTEOLÄSTA BLOGG OM DETTA ISTÄLLET FÖR ATT TA REDA PÅ VAD I HELVETE DET ÄR!

Minuspoäng 3: Det är fredag...


underbara, förfärliga lingvistik

eh?

"Linero pizzeria"
-Hej, jag skulle vilja beställa lite mat till senare ikväll.
"Jaha?"
-Ja, en kebabtallrik, en vanlig kebab och..
"Vadförsås"
-Ursäkta?
"VAD FÖR SÅS?"
-Jaha, ta mild på båda..
*TYSTNAD hur länge som helst*
-Om det går bra?
"Såklart"
-Så var det en capriccosa också
"Okej välkommen"
-Nej, asså de skulle vara till senare ikväll, vid 8 typ.
"Okej, välkommen"
-Asså hemkörda
"Va? Nej vi kan inte ha sådär på minuten då, det kan vi inte då får ni hämta"
-Jaha? Men när kan jag få dem då?
"Vet inte, ingen aning"
-Men du kan inte säga typ nån övre eller undre tidsgräns?
"Kanske 20 minuter innan, kanske efter vem vet"
-Kör på det då?

ALLA märkliga samtal inträffar idag. Kan jag bara få vår mat liksom?

Inte svära i kyrkan

I morse vikarierade jag för städaren i Domkyrkan. Jag städade alltså i Domkyrkan. Senast var när jag jobbade i somras.

Konversation nr 1:

"Chef": Tjeena, tillbaka till brottsplatsen ser jag! (aningen hes/skrovlig röst)
Jag: Yes
"Chef": Jadu, inte många som jobbar idag men det kanske skulle behövas.. Ja, vi var ute och festade igår, gänget här du vet..
Jag: Jasså? (Jag försöker urskilja om jag kan se några rödsprängda ögon men det går inte i kyrkdunklet.)
"Chef": Ja, vi kom ju inte hem förrän midnatt. Och sen fick jag gå upp igen halv 6, så jag är liksom liiite trött idag.
Jag: Det hade jag också varit.
"Chef": Just det, ingen ringde dig om igår eller? Inte ens K?
Jag: Nääee
"Chef": Nähä, nä nu får vi jobba va? (GÄSP)

Det är så det går till i kyrkan..? Detta förbryllade mig ett tag, ungefär ända tills mina tankar ockuperades av konversation nr 2:

Man: (stormar in i kyrksalen muttrandes för sig själv och sätter sig ner på en bänk.) Näää för faaaan Gud, asså.. Du din jäävla hycklare. DU är ingenting mer än ett djävulens grishuvud, ett fett och blodigt jävla grishuvud. VA?
Gud: *tystnad*
Man: (skriker) Vem faaan tror du att du är eller? Du sitter där på din helvetes jävla piedestal och bara brinner, du BRINNER ditt grishuvud! faan.. nääe! Du har förstört ALLT, ja allt, ja allt, ja allt och sen vågar du bara briiiiiiinna i ett litet LJUS!  (KRASCH BOM BRAK)

Jag går förbi med min mopp och undrar varför ingen kastar ut denne vilsne man som uppenbarligen försökte demolera kyrkan.

Man: hallå? HALLÅÅÅÅÅ?

Jag fattar att det är mig han kallar på och vänder mig om.

Man: (vänlig röst) jo, det var såhär att jag liksom råkade ha sönder en liten flaska här och så såg jag dig med moppen så jag undrar bara om du skulle vilja torka upp vätskan?

Jag: Det kan jag göra

Man: Tack. Här är fläcken. (pekar) Där nere, på golvet alltså. Ursäkta mig.

Mannen går bort till damen i informationsdisken.

Man: Ehm, ursäkta.. Är det tillåtet att prata skit med Gud?


Hahaha, mycket artig fråga, men något säger mig att han kanske borde frågat innan han började gorma om grishuvuden så att alla besökare fick utrymma kyrkan fortare än kvickt. Jag fick veta senare att mannen ofta kommer till kyrkan och ber, men att hans humör har en tendens att växla fort. No shit tänkte jag.

Redan igång

Ända sedan jag var mycket mycket liten har jag tyckt om att skriva. Mitt första minne av hur intresset formade sig har jag från 5 eller 6-årsåldern när jag fick min allra första dagbok. Det var en fetpärmad, kvadratisk dagbok med hänglås och ett oerhört charmigt motiv av Pettson och Findus på framsidan, omgivna av härligt gröna träd och buskar. Jag älskade Pettson och Findus så jag var givetvis mycket tacksam över gåvan och hade inga som helst problem med att inte alls fatta vad det var man skulle göra med den. Först tänkte jag bara att det var en tuff bild. Steg två var att jag förstod att det var som en bok som man kunde öppna och steg tre bestod mest i att försöka förstå varför jag hade fått en bok med alldeles tomma, vita blad.

Om jag hade kunnat formulera konstruktiva meningar på den tiden hade jag antagligen i vredesmod uttryckt mig på ett sätt som hade förklarat hur innerligt besviken jag var på denna budgetvariant av bok utan vare sig text eller bilder, men jag fick nöja mig med att titta frågande på mamma som förklarade att det var en dagbok, och sådana böcker skriver man själv. "Fett nu kan jag skriva min egen bok" tänkte jag. Kanske.. Okej, skulle kunna ha tänkt. Jag blev iallafall stolt och glad över att få skriva själv. Det enda frågeställningen som kvarstod var "och hur fan skriver man?".

Ja, det var ingenting mamma kunde lära mig sådär på minuten, så jag fick ta saken i egna händer. Jag kunde trots allt skriva mitt namn, så de första sidorna av Pettsonboken består av ett helt narcissistiskt upprepande av Katja, omväxlande med j:et på rätt och fel håll. Efter ett tag tröttnade jag dock helt förståeligt på att endast skriva min namnteckning och ville avancera mitt skrivande. Detta var säkert ett halvår efter att jag fått boken. Möjligtvis ett år. Hursomhelst var jag grymt fascinerad av skrivstil på denna tiden och blev fast beslutsam om att börja skriva skrivstil! Jag fattade ju liksom inte att det fanns någon koppling mellan vanlig skrift och skrivstil så jag började skriva, ring efter ring, ålande, sammanhängande figurer i långa rader med grön bläckpenna. Jag visste PRECIS vad jag skrev och det var fantastiska berättelser om allehanda viktiga ting i mitt liv. Det tråkiga var den biten med att jag inte lärt mig det här med bokstäverna så min text var liksom ganska svårtolkad efteråt. Eller helt otolkbar helt enkelt. Men fint var det och jag har kvar boken än idag.

Summa sumarum : jag tyckte om att skriva och skrev massor fast det blev liksom ingenting. Det är ungefär den visionen jag har med den här bloggen. Det kommer vara hur roligt som helst för mig att sitta och konstruera mening på mening men det kommer förmodligen vara alldeles värdelöst att läsa!

Till sist, snubben som inspirerade mitt valda namn...


Avstressning?

Åhh vad jag blir trött på allt prat om stress! Inte på ett "stress-är-en-modern-sjukdomsmyt-som-banar-väg-för-fritt-försäkringsfusk"-vis alls utan trött på det faktum att dagens moderna människor nästan alla har stressymtom som de ignorerar, till följd av en mer begränsad individ både mentalt och fysiskt. När ska vi lära oss att ta stressen på allvar? Det är alldeles för många som uppmärksammar det faktum att de blivit sjuka av stress när de drivit den så långt att de pekar mot framtiden bara för att bryta pekfingernageln mot en snabbt växande vägg.

För ett par veckor sedan fick jag uppleva stressens dubbelmoral i samband med att jag jobbade på Magasinet för att servera kyrklunch till Domkyrkans anställda. Temat för lunchen var mental hälsa och under måltidsförloppet pratade 2 olika kvinnor om stressfenomenet, en som nyligen är tillbaka i tjänst efter utbrändhet och en som jobbar för Alpha Vitae med stresshantering och rehabilitering. Jag själv var begravd i ett Kebnekaiseliknande berg av smutsdisk under tiden för den f.d. utbrända kvinnans utläggning men var klar och kunde sticka ut huvudet från köket då Alpha Vitae-kvinnan talade. Hon berättade att det är enkelt att få stressymptom i dagens samhälle eftersom det är populärt bland oss människor att tro att vi ska göra absolut så många saker som möjligt samtidigt. Medan vi cyklar till föreläsningen på SOL-centrum ska vi samtidigt ta emot det inkommande samtalet från arbetsgivaren som givetvis undrar om vi kan arbeta nästa lördag, varpå vi med vår enda lediga hand försöker hala upp vår kalender ifrån det stängda facket på handväskan som ligger under ytterkläderna i cykelkorgen. Likadant ska vi i normalt ostressiga situationer göra fler saker samtidigt än vad som är nödvändigt eller effektivt. På kvällarna, t.ex., när det är dags för den dagliga tandborstritualen så är det allt annat än tandborstning det handlar om. In med borsten i munnen, sen är det nog med det och vi traskar löddermunnade till TV:n, zappar fram det minst ångestframkallande kvällsprogrammet samtidigt som vi går in på datorn för att kolla alla de sidor vi alldeles precis varit inne och kollat på för att se så att ingenting nytt har hänt. Efter ett tag blir datorn och TV:n så fängslande att vi glömmer bort vårt mintsmakande skaft som hänger ut ur mungipan. Med lite tur kommer vi åter ihåg vad borsten hade att göra i vår mun och vi avslutar vårt tandborstande för kvällen.

Känner ni igen er? Det gör jag och det kan möjligen bero på att jag återberättat händelser från mitt verkliga liv. Som det en gång såg ut, menar jag, för jag är inne i min avstressningsfas just nu! Det kvinnan berättade, att vi ska vara närvarande i stunden, är något jag verkligen tror på för att undvika stress. När vi borstar tänderna SÅ BORSTAR VI TÄNDERNA!! Inget annat! Vi granskar vår mun i spegeln, ser borsten glida över de kaffedrabbade gaddarna och bara borstar! För hur oproduktiva vi än må känna oss när vi står där som fån och tycker att tiden glider förbi så kan jag i min enkla och inauktoritära person nästan garantera att vi aldrig förr genomfört en så produktiv och effektiv tandborstning! Och dessutom är det inte viktigt att kolla mailen klockan halv tolv en tisdagkväll. Speciellt inte när du var inne 23:14 senaste gången.

En annan sak som relaterar till detta är innehållet i den bok jag med spänning tog mig igenom igår och idag. "Socker och fett - på gott och ont", skriven av Charlotte Erlanson-Albertsson tar upp stress i samband med aptitstimulering. Stressen har en så galen inverkan på vår hälsa genom att påverka vår aptit och kosthållning. Ett tips (som alla vet om men aldrig gör) är att aldrig någonsin inta en måltid framför TV:n. TV:n blir det primära vilket gör att vi inte ägnar oss så mycket åt själva maten och då är det lätt att äta för fort och för mycket. Dessutom är TV:n uppstressande och lätt att fastna vid efter maten när vi egentligen borde göra annat.


God natt, sov gott och stressa inte!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0